Vi i Vaxholm vill ta ett större ansvar för flyktingar.

Idag skickades följande PM/insändare ut till lokala media.

Just nu pågår den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. En mycket liten del av alla världens flyktingar tar sig till Europa, ännu färre till Sverige och ytterst få till Vaxholm. Extraordinära tider och händelser i världen och Europa kräver extraordinära lösningar även här hemma. Vi vill ha mer proaktivitet och en bra flyktingpolitik i Vaxholm.

Människor som flyr till Sverige och kommer till Vaxholm ska tas emot rättssäkert, erbjudas ett boende och snabbt få chansen att lära sig svenska och komma ut i arbetslivet eller till utbildning.

I debatten sägs ofta att bristen på bostäder är ett skäl att inte agera. I Vaxholm finns flera av Sveriges största fastighetsägare. Staden bör ta en aktiv dialog med de större fastighetsägarna i dessa frågor. Staten har, genom Vasallen, flera vinterställda och tomma kaserner på Rindö.

Statens Fastighetsverk har flera tusen kvadratmeter lokaler tomma, i bland annat Kastellet varav en betydande del redan erbjudits kommunen. Svenska kyrkan har en tom prästgård, även den kan utnyttjas och Waxholms Hotell har ett flertal tomma personallägenheter i centralt läge.

Den 19 oktober anordnar staden en informationskväll bland annat för oss som är intresserade av att erbjuda familjehem, bli kontaktpersoner eller gode män till ensamkommande flyktingbarn. Kommunens verksamheter, ideella organisationer och andra verksamheter kommer att finnas på plats under kvällen. Alla kan bidra och vi hoppas få se dig där.

Till årsskiftet öppnar AB Vårljus ett gruppboende på Hagvägen 5 i Vaxholm för asylsökande barn och ungdomar som kommer till Sverige utan vårdnadshavare. Boendet i Vaxholm ska förse Vaxholms Stad med platser för ungdomar som kommunen ansvarar för. Det kommer att ha plats för 11 barn och ungdomar mellan 14-18 år. Detta  gruppboende för minderåriga kommer att ha personalbemanning dygnet runt.

Ingen av oss vill vara svarslös inför framtida vänner och släktingars frågor som t ex  –”Vad gjorde ni i Vaxholm under flyktingkrisen i Europa?” Vill du?

Folkpartiet i Vaxholm kommer att driva på för ett ökat och bra flyktingmottagande i Vaxholm och behöver ditt aktiva stöd!

Michael Baumgarten

Pelle Dalhammar

Ingrid Ekstedt

Agneta Grönkvist

Harald Hynell

Birgitta Nyhlén

Louise Yngström Valdre

Caroline Åkerhielm

Leslie Öqvist

Annonser

Om Michael Baumgarten, FP Vaxholm

Hej, här bloggar jag med personliga åsikter om politik och annat. Kom gärna med inlägg och kommentarer. Michael Baumgarten
Det här inlägget postades i Allmänt, Bostäder, Integration, Lag och rätt, Rindö, Trygg i Vaxholm, Vaxön. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s