Finns det demokratiska beslut?

Att komma överens är att bry sig. I en balanserad relation upprättar parterna en tyst eller skriftlig överenskommelse som stadgar respektive parts rättigheter och skyldigheter. I kontraktet statueras relationens förhållningsregler, gränser och gemensamma värderingar. I en balanserad relation ges och tas, avsikten är aldrig att skada någon utan att skapa största gemensamma värde.

En del av ovanstående kan appliceras på förhållandet mellan partier och grupperingar i fullmäktigeförsamlingar samt mellan myndigheter och medborgare. Kommunen och dess valda politiska representanter är skyldiga att lyssna på medborgarna/sina väljare och fatta breda demokratiska beslut och därmed garantera en rad funktioner, service och underlag för många att agera efter. Med andra ord möjligheter, skyldigheter, rättigheter och kärnverksamheter för de allra flesta. Som medborgare förväntas vi underkasta oss de beslut och regler som fattats i våra demokratiskt valda församlingar, liksom vi också måste följa domar och beslut från rättsväsende och stat. 1967 beslutades om högertrafik i Sverige, detta har sedan accepterats av de allra flesta av oss.

I Sverige är vi generellt sett duktiga på att kräva våra enskilda rättigheter som individ och grupp och föra fram våra åsikter. Frågan är vad som händer när vi inte finner det lika naturligt att diskutera och acceptera demokratiskt fattade beslut och våra skyldigheter inför detta, exempelvis när majoritetsbeslut eller krav uppfattas som en allvarlig kränkning eller rent av odemokratisk eller felaktig och därför måste upphävas eller allra helst undvikas.

Antikravkulturen eller att motsätta sig redan fattade majoritetsbeslut är det nya i många debatter och till och med inom politiska församlingar. På allt fler håll blir konsekvenserna av tvehågsenhet och antibeteenden uppenbara. Vi backar, river upp, tycker synd om och ändrar oss.

Breda majoritetsbeslut blir därför allt viktigare men lika viktigt är också att acceptera fattade demokratiska beslut!

Fler än 8 av 10 medborgare har röstat här i Vaxholm. Vi, kommunmedborgare, har gjort medvetna val och i många fall röstat olika i kommun-, landstings- och riksdagsvalen. Det är bra tycker jag. I Vaxholm har Alliansen fått förnyat förtroende och Folkpartiet har stora möjligheter att göra avtryck i kommande förhandlingar för fortsatt borgerligt styre.

Mitt valresultatslöfte är därmed att fortsätta leverera breda beslut och föra staden framåt, ännu bättre verksamheter, ökad dialog och korrekt information till stadens medborgare om vad som händer i politiken.

Vaxholm är staden för alla!

Annonser

Om Michael Baumgarten, FP Vaxholm

Hej, här bloggar jag med personliga åsikter om politik och annat. Kom gärna med inlägg och kommentarer. Michael Baumgarten
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s