Blir Campus Vaxholm (den nya högstadieskolan) för stor?

I november 2011 beslutade stadens kommunfullmäktige bl a  att en ny högstadieskola med kultur, hälso- och idrottsmöjligheter skall uppföras.

Sedan dess har processen gått mycket långsamt men byggnadsarbetet har nu äntligen startat.

Ett nytt parti i staden påstår följande. Citat -”reducera satsningen på Campus Vaxholm och ändra prioriteringsordningen till förmån för äldrevården. Vi ska inte överdimensionera skolkapaciteten med över 100% som gällande förslag.” Partiet påstår sig dessutom värna och vilja sanera stadens ekonomi. En stilla undran från min sida är, hur ska detta finansieras?

En oppositionspolitiker i staden skriver, den 12 augusti följande på sin Facebooksida. Citat-”Hej hopp! Nu går det riktigt troll i alliansens planer för hybrisbygge av ny skola. Ni vet – den vi inte behöver. Vi vill behålla vår fina Norrbergsskola!”

Jag blir så trött. Gång efter gång förs det fram åsikter om att vi inte har råd med denna skola och att den är alldeles för stor.

Den nya högstadieskolan skall ha en kapacitet om 500 elever, inneha högsta energi- och miljöklassning vilket leder till mycket låga driftskostnader (Norrbergsskolan är mycket dyr att driva) och stå klar till läsåret 2016/-17.

Här är fakta om elevantalet i Vaxholm.

Idag har vi 489 folkbokförda elever som går i högstadiet, 184 elever (och deras vårdnadshavare) har valt en annan utbildningsleverantör. Norrbergskolan har 300 inskrivna elever varav några kommer från andra kommuner (några få befinner sig utomlands och är under uppsikt). M a o tappar Norrbergsskolan ca 39% av stadens högstadieelever. Detta är allvarligt!

Det är också intressant att titta på elevantalet i nuvarande årskurser 5 t o m 7 (mellanstadiet). Det är ju nuvarande årskurs 5 som kommer att vara årskurs 7 år 2016 när den nya skolan öppnar.

Vaxholms stad har f n  543 mantalskrivna barn i årskurs 5 t o m 7. Av dessa 543 barn väljer 116 stycken andra utbildningsleverantörer och några från andra kommuner kommer till oss. Antalet skolplacerade inom kommunen är idag totalt 424 barn inom åk 5 – 7.

Elevgruppernas storlek är f n  ännu större i de lägre åldrarna. Jag har dagsfärsk statistik på åk 0 t o m åk 9. Det finns 586 mantalskrivna barn i kommunen inom intervallet åk 1 t o m 3, varav 14 stycken går i skola i annan kommun, 572 väljer att vara kvar i kommunen, vi har också två barn från annan kommun hos oss. I framtiden kommer en del fortfarande att välja andra skolor och andra kommunbarn väljer oss. Vi vet också att allt fler kommunbarn väljer bort andra skolor och vill vara elever hos oss här i staden, år efter år. Att välja bort-trenden är bruten.

Utöver ovanstående resonemang bör vi ta höjd för att befolkningen i Vaxholm f n kommer att öka ganska snabbt (läs Skutvikshagen, Pålsundsstrand och Rindö med Oskar Fredriksborg) och det är endast vi i Vaxholm som kan sätta upp mål för hur många elever vi ska ha placerade i den nya skolan.

Hur många tycker du ska gå i våran skola?

Jag tror inte att den nya skolan byggs med överkapacitet, det kanske blir tvärtom.

Heja Vaxholm, världens bästa skolor, lärare och elever!

 

Annonser

Om Michael Baumgarten, FP Vaxholm

Hej, här bloggar jag med personliga åsikter om politik och annat. Kom gärna med inlägg och kommentarer. Michael Baumgarten
Det här inlägget postades i Allmänt, Barnomsorg och skola, Friskolor, Kultur, Politik, Resarö, Rindö, Skärgårdidyllen, Trygg i Vaxholm, Tynningö, Ungdomsfrågor, Valfrihet, Vaxön. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s