De svagaste eleverna behöver studiero!

Det är de svagaste eleverna som lider mest av stök och bråk på lektionerna. Vi har för mycket av sena ankomster, skolk och oro i klassrummen. Nästan var tredje elev på högstadiet och gymnasiet uppger att de blir störda av andra elever på de flesta lektioner. Enligt Pisa-undersökningen är bristande ordning och trygghet en av orsakerna till de sjunkande svenska kunskapsresultaten.

Vi måste göra mer. Vi går till val på mindre klasser och fler lärare på lågstadiet, fler speciallärare och lärlingsutbildningar på gymnasiet.

För att skapa arbetsro åt eleverna finns det inte bara en enkel lösning. Vi måste göra många saker samtidigt. I grunden handlar det om att förändra attityder i klassrummen, i skolor och även bland föräldrar. Men lärarna kan också behöva fler befogenheter.

Folkpartiet föreslår idag i vårt valmanifest att högstadieskolor och gymnasieskolor ges möjlighet att skriva ett skriftligt ordningsomdöme som en bilaga till terminsbetygen. Varje skola bestämmer själv om man vill införa detta, och det ges inte vid slutbetygen.

Någon form av ordningsomdöme/ordningsbetyg finns i nästan alla andra länder, till exempel i våra nordiska grannländer. Sverige hade förut obligatoriska ordningsbetyg, men de avskaffades för några årtionden sedan. Sedan dess har ordningssituationen försämrats.

Det är de svagaste eleverna som betalar det största priset för en stökig skola. Inte minst för deras skull måste vi göra allt vi kan för att skapa studiero i svensk skola.

Annonser

Om Michael Baumgarten, FP Vaxholm

Hej, här bloggar jag med personliga åsikter om politik och annat. Kom gärna med inlägg och kommentarer. Michael Baumgarten
Det här inlägget postades i Barnomsorg och skola, Friskolor, Ungdomsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s