Stockholmsregionen kan inte vänta längre!

Idag skriver jag tillsammans med 26 andra ledande folkpartister i Stockholms län på DN Debatt. Trafikinvesteringar måste tidigareläggas när Stockholmsregionen spränger alla befolkningsprognoser – det är vårt tydliga budskap.

Att Stockholmsregionens infrastruktur är eftersatt vet alla som har upplevt den på överfulla eller sena tåg och bussar eller i långa bilköer. Nutek satte för några år sedan ett pris på detta: det samhällsekonomiska inkomstbortfallet för att Dennispaketet inte genomförts beräknades dittills till 50 miljarder kronor. Kostnaderna för förseningar till följd av trängsel i kollektivtrafiken beräknas till närmare 7 miljarder kronor årligen.

Vi måste rusta vårt län för att det ska klara denna ökade befolkning, och för att kunna fortsätta växa. Det handlar om vård från förlossning till äldresjukvård, barnomsorg, skola, bostäder, vatten, spår och vägar.

Spåren och vägarna är en kritisk faktor. Det handlar om stora investeringar men också om stor nytta för varje projekt. Och de angelägna projekten är många i Stockholms län. Listan och prioriteringarna gjorde vi gemensamt med den s.k. Cederschiöldsöverenskommelsen. Den första delen av det trafikpaketet är nu på väg att förverkligas och måste naturligtvis slutföras så fort det går.

Folkpartiet vill nu att trafikpaketets andra steg i Cederschiöldsöverenskommelsen sätts igång tidigare. Det handlar bl.a. om tunnelbana till Nacka och en kapacitetsstark spårlösning åt nordost/Täby/Danderyd.

Det är ett riksintresse att få Stockholmsregionens, och hela Mälardalens, infrastruktur att fungera väl. Kommunerna och landstinget tar redan i dag ett större ansvar för investeringar i infrastruktur än kommuner i övriga landet. Nu måste också regeringen ta sitt nationella ansvar.

Läs mer på DN debatt.

Även Radio Stockholm belyser detta.

Annonser

Om Michael Baumgarten, FP Vaxholm

Hej, här bloggar jag med personliga åsikter om politik och annat. Kom gärna med inlägg och kommentarer. Michael Baumgarten
Det här inlägget postades i Allmänt, Infrastruktur, Kollektivtrafik, Miljö, Näringsliv och sysselsättning, Politik, Skatter och avgifter. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Stockholmsregionen kan inte vänta längre!

  1. Ping: Tidigarelägg trafiksatsningarna i Stockholmsregionen | Rydbergs recept – för liberal landstingspolitik Birgitta Rydbergs blogg

  2. Ping: Stockholms trafikprojekt måste sättas i gång tidigare! |

  3. Ping: Stockholms trafikprojekt måste sättas i gång tidigare! | I Folkpartiets Solna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s