Brevfrågor om friskola på Resarö. Vill vi ha en friskola?

Jag har fått ett brev från en familj på Resarö och så här ser frågor och svar ut (anonymiserat):

Hej!

Har på omvägar fått reda på att tanken är att Resarö skola ska bli en friskola, är detta sant?
Ni har uppfattat saken korrekt. Tanken finns hos skolans nuvarande rektor efter som denne visat intresse för detta. Se följande notis som finns på vår stads hemsida.

2010-05-04
Intresseanmälan att driva Resarö skola som friskola
Resarö skola är idag en grundskola som drivs i kommunal regi. Anders Wedin, rektor Resarö skola, har tillsammans med sin fru Katarina till Vaxholms stad inkommit med en intresseanmälan för att driva skolan som friskola.
Vaxholms stad har nu genom kommunstyrelsen att besvara den inkomna intresseanmälningen. I avvaktan på ställningstagande i denna frågeställning har kommunstyrelsen givet förvaltningen i uppdrag att undersöka vilka handlingsalternativ som föreligger vid en eventuell överlåtelse.
Vaxholms stad har en överenskommelse med Anders Wedin som innebär att så länge som han är anställd som rektor för en kommunal skola är han inte engagerad i arbetet med målsättning att driva Resarö skola som en friskola.
Eventuella frågor gällande detta ärende besvarar av Per Törnvall, kommunchef, Vaxholms stad. 08-541 709 00 alt. per.tornvall@vaxholm.se.
Slut notis.

Bland de föräldrar jag pratat med så är det ingen som fått någon info om detta.
Jag beklagar att ingen anser sig fått information om detta. Frågan blev aktuell i början av året och en hel del familjer på Resarö har engagerat sig i frågan. Vi har också löpande försökt få ut information till medborgarna.
Ingen jag pratat med har heller ställt sig positiv till en friskola.
Det har inte jag eller Folkpartiet heller gjort.

Ska en friskola starta 2011?
Nej. Laga ordning är att om någon visar intresse för att starta en friskola så skall denne fråga kommunen, där friskolan skall startas, om detta. Frågan skall också ställas till Skolverket. Skolverket ställer sedan, i sin tur, frågor till kommunen avseende teknikaliteter som t ex valfrihet, närhetsprincip, ekonomi, övriga skolors belägenhet etc. Därefter väger Skolverket kommunens svar tillsammans med andra fakta för att bedöma om tillståndsgivning kan ges till friskoleanordnaren (normalt den som har ställt frågan). Ger Skolverket ok (min personliga bedömning är att detta är osäkert i detta fall) har kommunen att ge sitt svar till frågeställaren. Folkpartiet i Vaxholm kommer inte att ge ett positivt svar.
Ska friskolan ligga i samma lokaler som Resarö skola?
Frågeställaren menar detta.

Ska det inte finnas ett kommunalt alternativ på Resarö ifall en friskola startar?
Folkpartiet i Vaxholm tycker detta.

Det kan ju inte vara meningen att våra barn ska behöva pendla in till Vaxholm ifall man inte vill sätta barnen i en friskola.
Folkpartiet i Vaxholm menar samma sak.

Hur går det då med närhetsprincipen?
Närhetsprincipen, tillsammans med valfrihet, blir svår att beakta.

Finns det någon som efterfrågar en friskola på Resarö?
Ja, den som har ställt frågan till kommunen.

Tacksam om svar på detta innan valet!

MVH

Familjen
Resarö

Jag har för närvarande förmånen att vara ordförande i Vaxholms barn- och utbildningsnämnd och motsätter mig en avknoppning av denna skola samtidigt som kommunens visionsarbete och framtidsprognoser visar att ytterligare elevplatser/en skola kommer att behövas på Resarö (inom 4 – 7 års framtid). Valfrihet är viktigt för Folkpartiet och mig och en friskola i dessa (framtiden) sammanhang ska prövas.

Har ni ytterligare funderingar. Ring, eposta eller besök mig i vår valstuga på Söderhamnsplan (säkrast sena eftermiddagar).

Annonser

Om Michael Baumgarten, FP Vaxholm

Hej, här bloggar jag med personliga åsikter om politik och annat. Kom gärna med inlägg och kommentarer. Michael Baumgarten
Det här inlägget postades i Barnomsorg och skola, Friskolor, Valfrihet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s