Bort med fastighetsskatten

Inget parti med regeringsambitioner kan tänka bort fastighetsskatten då den är en alldeles utmärkt skattebas. Den är förhållandevis stabil, flyttar inte och har i förhållande till andra skatter betydligt mindre oönskade samhällsekonomiska effekter.
Det betyder inte att Göran Perssons gamla fastighetsskatt var något att föredra. Konstruktionen saknade legitimitet när en försäljning av grannens hus plötsligt höjde skatten eller när investeringar för att spara energi i huset blåste upp skatten.
I dag är alliansens fastighetsskatt bestämt till ett maxbelopp på 6362 och uppfyller därmed kriteriet om förutsägbarhet. Eftersom alliansen inte riktigt vill stå för att man tar ut en fastighetsskatt har den sminkats om till en kommunal ”avgift”. I alla fall så drar Anders Borg in 26 miljarder kronor, nästan lika mycket som Pär Nuder gjorde 2006. Då ingår fastighetsskatt på industrier och vattenkraft också.
Regeringen har dessutom höjt skatten på vattenkraft!!!, vilket i slutändan lär hamna på en del villaägares elräkning. I praktiken innebär de senaste årens kraftiga höjningar av energiskatterna alltså höjda boendeskatter.
Men har du bara tillräckligt med träd eller potatis på din fastighet är det dock en annan femma. Skogs- och lantbruksfastigheter är befriade från skatt.
Dagens fastighetskatt är orimlig. Den borde på papperet heta skatt och bli statlig då det är riksdagen som förfogar över den. Dessutom ska inte skogs- och lantbruksfastigheter utgöra något frälse. Även om Göran Persson förfogar över 300 hektar på sitt Torp.

Annonser

Om Michael Baumgarten, FP Vaxholm

Hej, här bloggar jag med personliga åsikter om politik och annat. Kom gärna med inlägg och kommentarer. Michael Baumgarten
Det här inlägget postades i Bostäder, Skatter och avgifter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s